Aanrijding voetganger en autoverzekering

Aanrijding voetganger en autoverzekering

Het is vaak onduidelijk waar de aansprakelijkheid ligt bij een ongeval, zeker wanneer hier een voetganger bij betrokken is geraakt. Eigenlijk geldt bijna altijd de regel dat de bestuurder van een auto wettelijk aansprakelijk is op het moment dat hij of zij een voetganger aanrijdt.

Kwetsbare doelgroep

U zult denken dat het niet helemaal eerlijk is dat de automobilist bijna altijd schuldig is aan het ongeval, ook wanneer de schuld misschien niet zo direct bij de automobilist ligt. Dit komt doordat voetgangers een kwetsbare doelgroep zijn, de wet biedt dan ook extra bescherming voor deze doelgroep.

Wel dient er onderscheid gemaakt te worden tussen de leeftijd van de voetganger, onder de 14 jaar is de automobilist altijd volledig aansprakelijk. Het maakt dus niet uit wat de aard van het ongeluk is, u bent altijd volledig aansprakelijk als automobilist. Wanneer de voetganger ouder dan 14 jaar is werkt het net even anders, hierbij wordt er wel gekeken naar eventuele verkeersfouten van de voetganger. Maar ook al is deze voetganger schuldig, dan blijft u alsnog 50 procent aansprakelijk, hierbij geldt dus ook minimaal 50 procent. En bovendien dient u de verkeersfouten ook nog eens te kunnen bewijzen, het blijkt dan ook vaak erg lastig de aansprakelijkheid te verschuiven.

Autoverzekering

Schade aan een voetganger valt binnen de WA autoverzekering en deze schade kunt u dan ook bij deze dekking verhalen. Echter wanneer u door het ongeval ook schade aan uw auto heeft opgelopen kan dit niet geclaimd worden binnen de WA autoverzekering, hiervoor heeft u minimaal een WA beperkt casco autoverzekering nodig en vaak een volledig casco autoverzekering. Uw verzekeraar kunt u meer vertellen over uw rechten en wat u dient te regelen indien u betrokken raakt bij een ongeval met een voetganger. Neem daarom ook zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar.