Aanrijding huisdieren en autoverzekering

Aanrijding huisdieren en autoverzekering

Veel mensen maken gebruik van de auto en dan kan het voorkomen dat u een dier aanrijdt. Weet u dan wat u moet doen en wie de schade moet betalen? Om te beginnen kan het aanrijden van een dier een hele vervelende ervaring zijn, u schrikt. Maar het kan ook zorgen voor veel schade aan uw auto. Ook u kunt een huisdier aanrijden en wat moet u dan doen? Wie moet dan de schade betalen? Voor veel mensen is de procedure niet bekend.

Wild of huisdier?

Bij het aanrijden van huisdieren zijn er andere regels van toepassing dan bij het aanrijden van loslopend wild. Als u een huisdier aanrijdt, dan moet volgens de wet de eigenaar van het huisdier de schade vergoeden. Wanneer er schade is aan uw auto door de hond van de buurman, dan moet uw buurman dus de schade betalen. Wanneer u een WA plus beperkt casco of een volledige cascoverzekering heeft, dan kunt u de schade ook claimen op uw autoverzekering. De verzekeraar zal dan eerst de schade herstellen aan uw auto en dan wordt de schade verhaald op uw buurman. Het heeft geen gevolgen voor uw no-claimkorting.

Autoverzekering en huisdieren

Als u alleen een WA verzekering heeft en u krijgt een aanrijding met een huisdier, dan bent u niet verzekerd. Uw autoverzekeraar zal dan ook niets voor u doen, de schade valt namelijk niet onder de dekking. Het is dan van belang dat u met de eigenaar van het huisdier in overleg gaat om het probleem op te lossen.

Wanneer u er niet uitkomt samen, dan kunt u altijd de rechtsbijstandverzekering raadplegen (wanneer u deze heeft afgesloten). Hierbij krijgt u juridische hulp bij het verhalen van uw schade. Gaat u daarom rustig met elkaar in gesprek, zodat u samen de juiste oplossing vindt.