Aanhangwagen en de autoverzekering

Aanhangwagen en de autoverzekering

Benieuwd naar hoe het zit met een aanhangwagen en de autoverzekering? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de aanhanger door uw schuld losschiet en schade veroorzaakt? De dekking hangt af van de autoverzekering die u heeft. Er bestaan losse caravanverzekeringen en andere polissen voor aanhangers. Die kunnen de Beperkt Casco en Allrisk dekkingen bieden. De WA-dekking voor de aanhanger valt namelijk onder die van de auto, het is niet nodig om daar een losse polis voor af te sluiten.

WA-dekking bij schuld

Zodra u een autoverzekering afsluit is er in ieder geval sprake van een WA-dekking. Dat is de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Daarmee zorgt u ervoor dat de verzekering de kosten zal dekken indien u aansprakelijk bent voor schade door een ongeval. Het gaat dan om de materiële schade aan andere voertuigen, net als de eventuele immateriële schade bij letsel. Met name die dekking is van belang, omdat de kosten daarvoor hoog kunnen oplopen. De WA-dekking geldt wat dat betreft zowel voor de auto die u rijdt als voor de aanhanger waar u gebruik van maakt. Het kan gaan om een eenvoudige aanhanger om wat spullen te vervoeren, net als een grote caravan om een paar weken mee op vakantie te gaan.

Dekking voor de caravan zelf

Houd er rekening mee dat de caravan standaard alleen een WA-dekking heeft, ook indien u een Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering afsluiten. De WA-dekking geldt dan voor de beide dekking. De aanvullende dekking geldt alleen voor de auto. Voor de caravan kunt u die apart afsluiten.

U dient dan een Beperkt Casco of Allrisk verzekering af te sluiten voor de caravan of een andere aanhanger. Alleen op die manier kunt u ook de schade aan de eigen aanhanger of caravan afdekken, zodat u ook daar zelf niet voor op hoeft te draaien.